Birkaç kelimeyle özetlemek gerekirse; blockchain teknolojisi bir blok zinciri, dijital sürekli büyüyen bir veri kayıtları listesidir. Böyle bir liste, kronolojik sıraya göre düzenlenmiş ve kriptografik kanıtlarla bağlanmış ve güvence altına alınmış birçok veri bloğundan oluşur.
Bir blok zincirinin ilk prototipi, bilgisayar bilimcisi Stuart Haber ve fizikçi W. Scott Stornetta'nın dijital belgeleri veri kurcalamaya karşı korumanın bir yolu olarak bir blok zincirinde kriptografik teknikleri uyguladıkları 1990'ların başlarına dayanmaktadır. Haber ve Stornetta'nın çalışmaları kesinlikle Dave Bayer, Hal Finney ve diğer birçok bilgisayar bilimci ve kriptografi meraklısının çalışmalarına ilham verdi - bu da nihayetinde ilk merkezi olmayan elektronik nakit sistemi (ya da sadece ilk kripto para birimi) olarak Bitcoin'in yaratılmasına yol açtı. Bitcoin teknik incelemesi 2008 yılında Satoshi Nakamoto takma adı altında yayınlandı.
Blok zinciri teknolojisi Bitcoin'den daha eski olmasına rağmen, çoğu kripto para ağının temel bir bileşenidir ve önceden onaylanmış tüm işlemlerin kalıcı bir kaydını (blok zinciri) tutmaktan sorumlu, merkezi olmayan, dağıtılmış ve halka açık bir dijital defter görevi görür.
Blok zinciri işlemleri, küresel olarak dağıtılmış bilgisayarların (düğümler) eşler arası bir ağı içinde gerçekleşir. Her düğüm, blok zincirinin bir kopyasını tutar ve ağın işleyişine ve güvenliğine katkıda bulunur. Bitcoin'i sınırsız, sansüre dayanıklı ve üçüncü taraf aracılığı gerektirmeyen merkezi olmayan bir dijital para birimi yapan şey budur.
Dağıtılmış bir defter teknolojisi (DLT) olarak blok zinciri, kasıtlı olarak modifikasyona ve sahtekarlıklara (çifte harcama gibi) karşı oldukça dirençli olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu doğrudur, çünkü bir kayıt veritabanı olarak Bitcoin blok zinciri değiştirilemez ve pratik olmayan miktarda elektrik ve hesaplama gücü olmadan tahrif edilemez - bu, ağın "orijinal" dijital belgeler kavramını uygulayabileceği ve her birini oluşturabileceği anlamına gelir. Bitcoin, çok benzersiz ve kopyalanamaz bir dijital para birimi biçimidir.
Proof of Work konsensüs algoritması, Bitcoin'in Bizans hata toleransı (BFT) sistemi olarak oluşturulmasını mümkün kılan şeydir; bu, blok zincirinin bazı katılımcılar olsa bile sürekli olarak dağıtılmış bir ağ olarak çalışabilmesi anlamına gelir ( düğümler) dürüst olmayan davranış veya verimsiz işlevsellik sunar. Proof of Work konsensüs algoritması, Bitcoin madenciliği sürecinin önemli bir unsurudur.
Blockchain teknolojisi, sağlık, sigorta, tedarik zinciri, IoT ve benzeri diğer faaliyetlerde de uyarlanabilir ve uygulanabilir. Dağıtılmış bir defter olarak (merkezi olmayan sistemlerde) çalışacak şekilde tasarlanmış olmasına rağmen, veri bütünlüğünü sağlamanın veya işletim maliyetlerini azaltmanın bir yolu olarak merkezi sistemlere de yerleştirilebilir.