Blok zincirleri zaten finansal sistemimizi radikal bir şekilde dönüştürüyor. Ancak, güvenilmezlik ve değişmezlik gibi özellikler yalnızca parasal uygulamalarda kullanışlı değildir.
Bu teknoloji tarafından bozulmaya hazır bir başka potansiyel aday da yönetişimdir. Blok zincirler, merkezi bir varlık tarafından koordinasyona ihtiyaç duymadan özerk olarak çalışabilen tamamen yeni tür organizasyonlara olanak sağlayabilir. Bu makale, bu kuruluşların neye benzeyebileceğine dair bir giriş sağlayacaktır.
DAO nedir ve nasıl çalışır?
DAO kısaltması, Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon anlamına gelir. Basit bir ifadeyle, bir DAO, bilgisayar kodu ve programları tarafından yönetilen bir organizasyondur. Bu itibarla, merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan otonom olarak çalışabilme kabiliyetine sahiptir.
Akıllı sözleşmelerin kullanımıyla, bir DAO harici bilgilerle çalışabilir ve bunlara dayalı komutlar yürütebilir - tüm bunlar herhangi bir insan müdahalesi olmadan. Bir DAO genellikle bir tür belirteç mekanizması aracılığıyla teşvik edilen bir paydaş topluluğu tarafından işletilir.
Bir DAO'nun kuralları ve işlem kayıtları, blok zincirinde şeffaf bir şekilde saklanır. Kurallara genellikle paydaşların oylarıyla karar verilir. Tipik olarak, bir DAO içinde kararların alınma şekli tekliflerdir. Bir teklif, paydaşların çoğunluğu tarafından oylanırsa (veya ağ konsensüs kurallarında belirlenen başka bir kuralı yerine getiriyorsa), daha sonra uygulanır.
Bazı yönlerden bir DAO, bir şirkete veya bir ulus devlete benzer şekilde çalışır, ancak daha merkezi olmayan bir şekilde çalışır. Geleneksel organizasyonlar hiyerarşik bir yapı ve birçok bürokrasi katmanı ile çalışırken, DAO'ların hiyerarşisi yoktur. Bunun yerine, DAO'lar, genellikle oyun teorisini kullanarak, organizasyonun çıkarlarını üyelerinin çıkarlarıyla uyumlu hale getirmek için ekonomik mekanizmalar kullanır.
Bir DAO'nun üyeleri herhangi bir resmi sözleşme ile bağlı değildir. Bunlar daha çok ortak bir amaç ve konsensüs kurallarına bağlı ağ teşvikleriyle birbirine bağlıdır. Bu kurallar tamamen şeffaftır ve organizasyonu yöneten açık kaynaklı yazılımda yazılıdır. DAO'lar sınırsız faaliyet gösterdiğinden, farklı yasal yargı alanlarına tabi olabilirler.
Adından da anlaşılacağı gibi, bir DAO merkezi olmayan ve özerktir. Merkeziyetsizdir çünkü hiç kimse karar verme ve uygulama yetkisine sahip değildir. Ve özerktir çünkü kendi başına çalışabilir.
Bir DAO konuşlandırıldığında, tek bir taraf tarafından kontrol edilemez, bunun yerine bir katılımcı topluluğu tarafından yönetilir. Protokolde tanımlanan yönetişim kuralları iyi tasarlanmışsa, aktörleri ağ için en faydalı sonuca doğru yönlendirmelidir.
Basitçe söylemek gerekirse, DAO'lar açık işbirliği için bir işletim sistemi sağlar. Bu işletim sistemi, kişi ve kurumların birbirlerini tanımalarına veya güvenmelerine gerek kalmadan işbirliği yapmalarını sağlar.
DAO'lar ve asıl-aracı sorunu
DAO'lar, ekonomide asil-vekil ikilemi olarak adlandırılan bir sorunu ele alır. Bir kişi veya kuruluş ("temsilci") başka bir kişi veya kuruluş ("müdür") adına karar verme ve eylemde bulunma yeteneğine sahip olduğunda gerçekleşir. Vekil, kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmeye motive olmuşsa, müvekkilin çıkarlarını göz ardı edebilir.
Bu durum vekilin müvekkil adına risk almasına olanak sağlar. Sorunu derinleştiren şey, asil ve vekil arasında da bilgi asimetrisi olabileceğidir. Müvekkil, bundan yararlanıldığını asla bilemeyebilir ve vekilin kendi çıkarlarına en uygun şekilde hareket ettiğinden emin olmanın hiçbir yolu yoktur.
Bu sorunun yaygın örnekleri, vatandaşları temsil eden seçilmiş yetkililer, yatırımcıları temsil eden komisyoncular veya hissedarları temsil eden yöneticiler ile ortaya çıkar.
DAO'ların arkasındaki iyi tasarlanmış teşvik modelleri, blok zincirlerin sağladığı daha yüksek derecede şeffaflığa izin vererek bu sorunun bazı kısımlarını ortadan kaldırabilir. Kuruluş içindeki teşvikler uyumludur ve çok az (veya hiç) bilgi asimetrisi yoktur. Tüm işlemler bir blok zincirine kaydedildiğinden, DAO'ların çalışması tamamen şeffaftır ve teorik olarak onları bozulmaz kılar.
DAO Örnekleri
Çok ilkel olmasına rağmen, Bitcoin ağı bir DAO'nun ilk örneği olarak kabul edilebilir. Merkezi olmayan bir şekilde çalışır ve katılımcılar arasında hiyerarşi olmayan bir konsensüs protokolü ile koordine edilir.
Bitcoin protokolü organizasyonun kurallarını tanımlarken, bitcoinler para birimi olarak kullanıcıların ağı güvence altına almaları için bir teşvik sağlar. Bu, Bitcoin'in merkezi olmayan özerk bir organizasyon olarak çalışmasını sağlamak için farklı katılımcıların birlikte çalışmasını sağlar.
Bitcoin durumunda ortak amaç, sistemi koordine eden merkezi bir varlık olmadan değeri depolamak ve aktarmaktır. Ancak DAO'lar başka ne için kullanılabilir?
Belirteç yönetimi, merkezi olmayan girişim fonları veya sosyal medya platformları gibi farklı kullanım durumları için daha karmaşık DAO'lar dağıtılabilir. DAO'lar, Nesnelerin İnterneti'ne (IoT) bağlı cihazların çalışmasını da koordine edebilir.
Bunun üzerine, bu yenilikler, Merkezi Olmayan Otonom Şirketler (DAC'ler) adı verilen bir DAO alt kümesini tanıttı. Bir DAC, geleneksel bir şirkete benzer hizmetler, örneğin bir araç paylaşım hizmeti sağlayabilir. Aradaki fark, geleneksel işletmelerde bulunan kurumsal yönetim yapısı olmadan çalışmasıdır.
Örneğin, DAC'ın bir parçası olarak kendisine sahip olan ve araç paylaşım hizmetleri sunan bir araba, otonom olarak çalışabilir, insanlarla ve diğer cihazlarla işlem yapabilir. Blockchain oracle'larının kullanımı sayesinde, akıllı sözleşmeleri tetikleyebilir ve tamirciye gitmek gibi belirli görevleri kendi başına gerçekleştirebilir.
Ethereum ve “DAO”
Bir DAO'nun en eski örneklerinden biri, uygun bir şekilde “DAO” olarak adlandırılmıştır. Otonom bir girişim fonu olarak hareket etmesi beklenen Ethereum blok zincirinin üzerinde çalışan karmaşık akıllı sözleşmelerden oluşuyordu.
DAO tokenleri, bir İlk Para Teklifinde (ICO) satıldı ve bu merkezi olmayan fonda bir mülkiyet hissesi ve oy hakkı sağladı. Ancak, piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra, kripto para birimleri tarihinin en büyük hacklerinden birinde fonların yaklaşık üçte biri çekildi.
Bu olayın sonucu, Ethereum'un sert bir çatalın ardından iki zincire ayrılmasıydı. Birinde, hileli işlemler, sanki hack hiç olmamış gibi, etkili bir şekilde tersine çevrildi. Bu zincir, şimdi Ethereum blok zinciri olarak adlandırılan şeydir. Diğer zincir ise “kod kanundur” ilkesine bağlı kalarak hileli işlemlere dokunulmamış ve değişmezliği korumuştur. Bu blok zinciri artık Ethereum Classic olarak adlandırılıyor.
DAO'lar hangi sorunlarla karşı karşıya?
Yasal
DAO'ları çevreleyen düzenleyici ortam tamamen belirsizdir. Farklı yargı bölgelerinin bu yeni tür organizasyonlar etrafında düzenleyici çerçeveyi nasıl oluşturacağı görülecektir. Bununla birlikte, sürekli olarak belirsiz bir düzenleyici ortam, DAO'ların benimsenmesinin önünde önemli bir engel olabilir.
Koordineli Saldırılar
DAO'ların istenen özellikleri (merkezi olmayan, değişmezlik, güvenilmezlik) doğal olarak önemli performans ve güvenlik dezavantajları taşır. DAO'lar olarak ortaya çıkabilecek potansiyel organizasyonlardan bazıları kuşkusuz heyecan verici olsa da, geleneksel organizasyonlarda bulunmayan birçok riski de beraberinde getiriyorlar.
Merkezileşme Noktaları
Ademi merkeziyetçiliğin bir durum değil, her seviyenin farklı bir kullanım durumu için uygun olduğu bir aralık olduğu tartışılabilir. Bazı durumlarda, tam özerklik veya ademi merkeziyetçilik mümkün olmayabilir veya mantıklı olmayabilir.
DAO'lar, daha önce hiç olmadığı kadar geniş bir katılımcı yelpazesinin işbirliği yapmasına izin verebilir, ancak protokolde belirlenen yönetişim kuralları her zaman bir merkezileştirme noktası olacaktır. Merkezi organizasyonların çok daha yüksek verimlilikte çalışabileceği, ancak açık katılımın faydalarından vazgeçilebileceği iddia edilebilir.
Son Olarak DAOlar;
DAO'lar, kuruluşların geleneksel kurumlara güvenmekten kurtulmalarını sağlar. Katılımcıları koordine eden merkezi bir varlık yerine, yönetişim kuralları otomatikleştirilir ve aktörleri ağ için en faydalı sonuca doğru yönlendirir.
Bitcoin ağı basit bir DAO olarak kabul edilebilir ve şimdilik diğer uygulamalar kıttır. İyi DAO'lar tasarlamanın anahtarı, karmaşık katılımcı koordinasyon sorunlarını çözen verimli bir dizi fikir birliği kuralı koymaktır. DAO'ların uygulanmasının karşı karşıya olduğu gerçek zorluk, tamamen teknolojik değil, sosyal olabilir.