Güvenli Kodlama İçin İpuçları

0

 


Online ortamdaki güvenlik, şirket ve bireyler için uzun bir zamandan beridir büyük bir endişe kaynağı olmuştur. Hele bu endişe günümüzde daha önce hiç olmadığı kadar artmaya başladı. Hacklenmelerin ve veri ihlallerinin sayıca ciddi yükseliş göstermesiyle birlikte, her yıl yüz milyonlarca internet kullanıcısı bu olaylardan kötü bir şekilde etkilenmektedir. Hackler ve veri ihlalleri sadece büyük şirketlerin başına gelir diye bir kural yoktur. Bu durum küçük şirketlerin ve kişisel kullanıcıların da başına gelmektedir.

Bahsi geçen sebeplerden dolayı ise şirket kodlarının veya sizin yazdığınız kodların güvenli olduğundan emin olunması büyük önem taşır. Olası her bir siber saldırılardan, hackten veya veri ihlalinden tek tek kendinizi korumanız mümkün değildir. Ancak kendinizi bunlara hazırlamak için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Kodunuzu sıklıkla test etmek veya şifreler kullanmak size yardımcı olacağı gibi güvenli kodlama için uygulayabileceğiniz başka stratejiler de mevcuttur. Bunu göz önüne alarak kodunuzu ve programlamanızı güvenli hale getirmeniz için kullanabileceğiniz ipuçlarını yazımızda paylaşacağız.

Log Yönetiminden Yararlanın

İster bir uygulama ister bir yazılım programlamış olun, ilk kod yazım aşamasından sonraki süreci de takip etmeniz önemlidir. Herhangi bir takip işlemi gerçekleştirmediğiniz zaman hacklendiğiniz takdirde hazırlıksız yakalanmış olursunuz. Bu yüzden log yönetimi ve takibi için gerekli hizmet ve araçları kullanmanız hayati önem taşır. Loglar belirli bir sistemle ilgili olan olayları gösteren zaman damgalı bir dokümantasyondur. Güvenli kodlama için bu oldukça kritik.

Log yönetimi sayesinde logları depolayıp analiz edebilir ve sistemdeki trendleri veya olayları takip edebilirsiniz. Yani yazılımda veya kodunuzda beklenmeyen bir durum yaşandığında loglara bakarak bu durumun tam olarak ne olduğunu ve hangi kısmı etkilediğini tespit edebilirsiniz. Sizin de anlayacağınız gibi bunu yapmak hem güvenlik açısından hem de uyum testi için oldukça yararlı olacaktır.

Piyasada log yönetimi yapmanızı sağlayan çok sayıda platform, araç ve hizmet bulunmaktadır. Şirketiniz veya kendiniz için en doğru log yönetim platformunu bulmak için gerekli araştırmayı mutlaka yapın. Örneğin DNSstuff gibi siteler farklı log yönetimi araçları ile ilgili incelemeler sunmaktadır. Bu tip kaynaklardan yararlanarak ihtiyaçlarınıza en etkili şekilde karışılık verecek olan en doğru hizmeti rahatlıkla bulabilirsiniz.

Gelecekte herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmamak için erişim imkanlarının git gide daha da arttığı günümüzde güvenli kodlama daha önce hiç olmadığı kadar önem kazandı. Fakat şunu unutmamalısınız ki kodunuza ne kadar fazla sayıda kişi erişime sahip olursa, ne yazık ki risk de bir o kadar artmaktadır. Bunun sebebi veri ihlallerinin büyük bir kısmının insan hatasından dolayı meydana gelmesidir. Bu durumu elinizden geldiğince önlemek için patronlarınıza ve diğer çalışma arkadaşlarınıza ne kadar erişim imkanı tanıyacağınıza dikkat etmeniz gerekir.

Yazılan koda sadece kod ile aktif olarak ilgilenen kişiler erişim sağlamalıdır. Çalışanlara, işlerini yapabilmeleri için gerekli olan en minimum erişimi verin. Erişimi kontrol etmek veya sınırlamak için uygulayabileceğiniz farklı birtakım yöntemler mevcuttur. Erişim kontrolü sayesinde veri sahipleri ve şirketler, kime ne kadar erişim sağlayacakları konusunda karar verirken istedikleri kadar esnek olabilirler.

Koda Gecikme Komutu Eklemeyi Deneyin

Hackler veya veri ihlalleri söz konusu olduğunda çoğu kişi, sadece bir hackerin tek başına kodu cracklemeye çalıştığını hayal eder. Aslında genelde durum hiç de böyle değildir. Çoğu zaman bu suçlular; kodlara, sistemlere veya dosyalara erişim sağlamak için fazlasıyla güçlü olan bilgisayarlara güvenirler. Bu güçlü bilgisayarlar istenilen verilere erişim sağlamak için ya sürekli olarak gerçek bir kullanıcıymış gibi rol yapar ya da milyarlarca farklı şifre kombinasyonunu dener. Güvenli kod teknikleri bu noktada da devreye giriyor.

Bu girişimlerle başa çıkmanıza yardımcı olacak stratejilerden biri kodunuza gecikme komutları eklemektir. Bu gecikme komutları sayesinde gerçek kullanıcıların deneyimlerini etkilemeyecek şekilde botların hızını yarıya düşürmeyi başarmanız mümkün. Bunu yapmanız için birçok farklı yol vardır. Mesela sistemde her yanlış oturum açma girişimine ufak bir gecikme ekleyebilirsiniz.

Bu yazının, nasıl daha güvenli kodlama ve programlama yapacağınızı öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz. Kodunuzu korumak ve kodunuzun işe yaradığından ve güvenli olduğundan emin olmak, başarılı olmanıza yol açacak en önemli faktörler arasında yer alır.

Orijinal Kaynak: The Crazy Programmer – Tips for Secure Programming and Coding

Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !
To Top