Ağ (Bilgisayar ağı), küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların kablolu veya kablosuz iletişim hatları aracılığıyla yazılım ve donanım bileşenleri ile birbirine bağlanarak meydana getirilen iletişim sistemidir.
İhtiyaçların çeşitliliğine göre iki bilgisayardan binlerce bilgisayarı kapsayacak büyüklüğe kadar erişebilir. İki bilgisayar arasında kurulan ağa “ad hoc” denirken, kilometrelerce mesafeleri kapsayan ağlara WAN (Geniş alan ağı) adı verilir.Örneğin İnternet, dünya üzerindeki bilgisayar ağlarının birbirleri ile bağlanması sonucu ortaya çıkmış olan, herhangi bir sınırlaması ve yöneticisi olmayan uluslararası bir bilgisayar ve bilgi iletişim ağıdır. Ağ üzerinden yazılım ve donanım paylaşımı yaparak verimliliği ve üretkenliği artırabilirsiniz. Örneğin ağ üzerinden yazıcınızı paylaşarak aynı yazıcıyı birden fazla bilgisayarın kullanmasını sağlayabilirsiniz.
Bilgisayar ağları kapalı ya da açık ağ olarak tasnife tutulabilir. Kapalı ağlar İnternet erişimi olmayan, açıka ağlar ise İnternet erişimi olan ağlardır. Genel olarak bir bilgisayar ağında etki alanı, dosya paylaşımı, e-posta, uzak masaüstü vb. hizmetler sunulur. Ağ, iki veya daha fazla bilgisayarın kablolu ya da kablosuz iletişim araçları üzerinden yazılım ve donanım bileşenleri ile birlikte bağlanarak meydana getirilen sistem olarak tanımlanabilir.
Kablosuz ağlar
Kablosuz ağlar tıpkı mobil telefonlar ya da televizyonlar gibi radyo dalgalarını kullanır. Ancak farklı olarak kablosuz ağlarda veri iki yönde de iletilir. Bilgisayarlardaki kablosuz ağ adaptörleri, veriyi sinyale çevirerek anten vasıtasıyla yayar. Kablosuz yönlendiriciler (router) bu sinyalleri yakalar, çözer ve veriyi bağlı olduğu altyapıyı kullanarak internete ulaştırır. Benzer şekilde bu işlemin tersinde de yönlendirici kablo yoluyla aldığı veriyi çözer, sinyale çevirir ve anten vasıtasıyla bilgisayarların kablosuz ağ adaptörüne iletir.Yerel ağ
Yerel Ağ ortamda olan fiziksel bağlantıların tümüne denir.Bağlantı içerisinde birimlerin bilgi alışverişi veri iletimi elektronik posta gönderimi,alma v.s. bir çok fonksiyon gerçekleştirilir. Yerel Ağlar PC-Printer,PC-PC v.b. arasındaki bağlantıların hepsini kapsar.Bilgisayarlar arasında yapın bağlantılar ise ana bir bilgisayar üzerinden “Server” adı verilen yönetici bir bilgisayar tarafından yönetilir.Avantajları; Yerel Ağların kurulmasının en büyük avantajı, hızlı veri iletimidir. Bir bilgisayardan diğerine veri gönderimini CD, DVD, Flash Disk v.s. aracılığı ile yapıladabilir.
Ama bunların hepsi hem zaman alıcı, hemde masraflı oluyor. Veri iletimini kalıcı yapmak istiyorsunuz. Yapacağını en iyi şey iki bilgisayar veya daha fazla bilgisayar arasında Yerel Ağ bağlantısı oluşturmaktır. Yerel Ağ bağlantısın da aklımıza ilk gelen şey Internet’tir. Zaten Internetin kendisi bir Yerel Ağ bağlantısıdır.
Ama tek bir bilgisayar üzerinden Internetinizi Yerel Ağ oluşturarak diğer bilgisayarlar ile ortak kullanıma sunabilirsiniz. Herhangi bir dosya paylaşımı yapacağınız zaman yine en büyük avantaj Yerel Ağ bağlantısını oluşturmaktır. Özellikle oyun oynayanlar için çok büyük avantaj.
Oynadığınız oyunu arkadaşlarınızla bir çok kişiyle oynamak istediğiniz zaman yine en akıllı yolu Yerel Ağ bağlantısı yapmaktır.
Ethernet ağları
Ethernet ağları bilgisayarlar arasında bilgi göndermek için Ethernet kabloları kullanır. Ethernet, kullanılan kablo türüne bağlı olarak 10, 100 veya 1000 Mb/sn hızına kadar veri aktarımı yapar. Gigabit Ethernet, saniyedeki 1 Gigabit (veya 1000 Mb/sn) aktarım hızına kadar en hızlı aktarımı sağlar.Örneğin, en uygun koşullar altında 10 megabayt (MB) fotoğrafın karşıdan yüklenmesi 10 Mb/sn ağda 8 saniye kadar, 100 Mb/sn ağda 1 saniye kadar ve 1000 Mb/sn ağda bir saniyeden az sürer.