Program, bilgisayar ve bilgisayar mantıklı cihazlar içerisinde özel fonksiyonlar ve taslakları meydana getiren kodlar bütünüdür.
Örneğin Microsoft Word bir kelime işlemci programıdır ve bu program kullanıcılara istedikleri dokümanları oluşturmayı veya oluşturulan dokümanları ön izleme olarak sunmayı hedefler. Programlar olmaksızın bilgisayarlar tamamen işlevsiz birer cihazdır. Bilgisayarları ve mobil cihazları bizler için değerli kılan işletim sistemli ve yazılımlarıdır.
App ve Program Arasındaki Farklar
Apple ilk defa iPhone’u satışa çıkarttığında İngilizcede uygulama kelimesi olan Application sözcüğünün kısaltmasını kullanarak yazılımları tekrardan adlandırmıştır. App olarak başlanan popülarite kısa sürede artmış ve tüm dünyada “mobil cihazlar için yazılım” gibi bir algıya neden olmuştur. Oysa tıpkı bilgisayarda olduğu gibi mobil cihazların içerisinde de kullandıklarımız birer programdır.
Yani, her ne kadar farklı düşünülürse düşün; program, uygulama veya yazılım aynı şeylerdir.
Program ve Script Arasındaki Farklar
Program oluşturulduğu anda bu programın dilini anlayacak bir derleyici de bilgisayarın içerisinde yer alır. Bilgisayara bir kere derleyici yerleştirdikten sonra artık o yazılım ve o yazılım diliyle programlanan yazılımlar sürekli olarak çalışabilirler. Script ise derlenmez ancak buna karşın bilgisayarın bu kodu anlayabilmesi için bir derleyiciye ihtiyaç duyulur. Derleyici olmaksızın script’i bilgisayarın içerisinde çalıştırmak mümkün değildir.
Oyunlar da Birer Program mıdır?
Tıpkı yazılımlarda olduğu üzere oyunları da meydana getirirken çeşitli programlama dilleri kullanılır ve onlar da tıpkı bir programda olduğu gibi programlama aşamasından geçerler. Temelde birer program olmalarına karşın oyunların birçok alt kategorisi bulunur. Bu nedenle oyunları program diye nitelendirmek yerine oyun şeklinde nitelendiririz. Böylece FPS, MMO veya RPG gibi birçok kategoriyi de program kategorisi yerine oyun kategorisinin altında inceleriz.