Yapay zeka (AI) (Artificial Intelligence), yazılımların insanlar gibi düşünmek ve onların eylemlerini taklit etmek (öğrenmek ve problem çözmek) için simüle edilmesidir. Bu yazılımların bilgiyi elde etmek, bunu kullanmak ve bu bilgilerle de sonuçlara ulaşmak için çeşitli kurallar yaratılmıştır.
Yapay zeka zayıf (dar) ve güçlü olarak genel anlamıyla 2 sınıfa ayrılmaktadır.
Zayıf (Weak AI) yapay zeka, belirli bir işi yapmak için tasarlanmış ve eğitilmiş bir sistemdir. İşletim sistemlerindeki sanal kişisel asistanlar (Siri, Google Assistant..) buna en iyi örnektir. Bu sistemlere sorulan sorular veya verilen emirler sistemin algoritması ile etkileşime girip en doğru yanıtın veya komutun hangisi olduğu belirlenir. Bu yüzden bu sistemler verilen komutların gerçek anlamını anlamamaktadır.
Güçlü yapay zeka, genelleştirilmiş insan yeteneklerine sahip bir sistemdir. Bilinmeyen bir görevle karşılaştığında daha önceden ona öğretilen veya kendi başına öğrendiği verilerle insan müdahalesi olmadan bir çözüm bulabilir.
İcat edildiğinden bu yana insanlar tarafından tartışılmaya başlanan yapay zekanın gelişme seviyesiyle birlikte insanların yapabildiği birçok işi daha iyi yapacağı, akıllı makineleri kullanarak belirli işleri otomatikleştirmek isteyen birçok endüstride, insanları işsiz bırakacağına dair öngörüler vardır.