Yazılım Mühendisi Olabilmek İçin 9 Anahtar Konu!?
1. Bilgisayar ile ilgili bir alanda derece kazan.
Çoğu yazılım mühendisi pozisyonları lisans derecesi gerektirir. Bilgisayar mühendisliğinde uzmanlaşmak, bir yazılımı tasarlamak ve mükemmelleştirmek için en faydalı bilgi birikimini sağlayacaktır.
Çoğunlukla iş görüşmesinde veri yapılarına ve algoritmalara odaklanan sorular sorulur, bu yüzden geleneksel bilgisayar mühendisliği derecelerinin sağladığı teorik altyapı seni en iyi şekilde hazırlar. Ancak, öğrendiğin teorik kavramların gerçek yazılım yazma pratiğinde nasıl uygulanabileceğini öğrenmek için sınıfın dışında da hatırı sayılır bir zaman harcaman gerekecektir.
Bir ön lisans derecesi veya kendi kendine öğrendiğin deneyim ile bile işe alınmak mümkün. Aynı şekilde, Github gibi bir web sitesinde yeteneklerini gösteren tamamlanmış ve işlevsel projelerden oluşan güçlü bir koleksiyona sahip olmalısın. Kendi konseptin olmadığı takdirde, düzeltmelere ve yeni özelliklere katkıda bulunmak için açık kaynaklı projeleri takip edebilirsin.
Açık kaynak, bir yazılım parçasının kodunun (kaynak) herkes tarafından görülebilir (açık) olduğu anlamına gelir. Çoğu zaman, bu herkesin bir projeye kod göndermesine izin verir ve proje sorumluları tarafından onaylanırsa gönderilen kodlar yürürlüğe konur. Samimi bir geliştirici topluluğunda açık kaynaklı bir proje bulmak, temel bir beceri seti oluşturduktan sonra becerilerini büyük ölçüde hızlandırabilir.
2.Programlamaya başla
İlkokulda olsan bile, kendine programlama öğreterek büyük bir başlangıç yapabilirsin. Yazılım mühendisliği sadece kodlamaya odaklanmamıştır, ancak en azından birkaç programlama dili bilmen ve bunların nasıl işlediğini daha iyi anlaman gereklidir.
Hangi dillerin en yararlı olduğu konusunda kesin bir kanı yoktur, ancak bunlardan Python, Ruby, JavaScript, C #, Java ve C ++ popüler seçenekler arasındadır.
Bazı dillerin spesifik problemleri çözmede diğerlerinden daha iyi olduğunu unutmaman gerekir. Hiçbir dilin ötekine üstünlüğü yoktur ve aynı şekilde hiçbir dil başka bir dilden daha kolay değildir. Çoğu dil bazı problem türleri göz önünde bulundurularak yazılmıştır ve diğerlerini çözme konusunda zayıfken bunları çözmede daha iyidir.
Deneyimle ve programlama tarzın için bir fikir edin. İlk başta, yalnızca bir dilde çalışan programların en temelini öğrenmeye odaklan. Bir dilde rahat edince, bir başkasını denemeye başlayabilirsin. Tüm dilleri öğrenmeye gerek yok. Sana uygun olanı bul ve onda ustalaş!
MIT (Massachusetts Institute of Technology) gençler için web sitesi ve programlama aracı Scratch'ı yarattı. Bu araç, programlamada korkutucu metin yerine görsel kuyrukları kullanarak programlama kavramlarını öğretir. Soyut kavramlardan ve metinlerden ziyade görsel unsurlara odaklanmak daha rahat hissettireceği için oldukça faydalıdır.
3. Veri yapılarını ve algoritmalarını incele.
"Algoritma” bir problemi çözmek için kullanılan formül veya süreç anlamına gelir. Yaygın örnekler iki nokta arasındaki en kısa mesafeyi bulmak için yol bulma ve büyük bir veri kümesinde belirli bir veri öğesini bulma ve bazı sırayla veri düzenleme için sıralamadır.
Bir "veri yapısı", belirli problemleri çözmeyi kolaylaştırmak için verileri organize etmenin belli bir yoludur. Sık rastlanan örnekler belirli bir sırayla birbiri ardına dizilen veri öğeleri ve listedeki bir konum yerine bazı "anahtar" ile verileri saklayan karma tablolardır. Yazılım mühendisi olarak çalıştığında elinden gelenin en iyisini yapmak için becerilerini geliştirmeye ve sürdürmeye odaklanmalısın.
4. Matematik çalış.
Matematik, bilgisayarla ilgili herhangi bir alanda öneme sahiptir. Bunun sebebi birçok algoritma ve veri yapısı bilgisinin matematikten kaynaklanıyor oluşudur. Mutlaka gerekli olmasa bile matematikte güçlü bir altyapıya sahip olmak, yeni algoritmaları analiz etmek ve tasarlamak için güçlü temel beceriler kazandırır.
Gelişmiş araştırma ve geliştirme yapan şirketleri hedefliyorsan, matematik bir zorunluluk olacaktır. Konforlu bir kurumsal iş istiyorsan, üst düzey matematikte göz gezdirebilirsin. Ayrık matematik, yazılımı içeren herhangi bir matematik dersinde olduğu gibi özellikle faydalı bir çalışma alanıdır.
5. Derslerine takviye yap.
Eğitim sistemleri çoğu zaman eskidir. Ders kitapları yazılım güncellendiğinden daha yavaş güncellenir. Ancak eğitim kurumları, başarın için kritik olabilecek teorik kavramlar ve düşünme yolları sunduğundan küçümsenmemelidir. Ancak, sana para kazandıracak olan şey teoriyi gerçek dünya yazılımlarına uygulayabilmektir. Bu sebeple de derslerine ek çalışmalar yapman gerekir.
Geliştiriciler için bir soru ve cevap sitesi olan StackOverflow'a göz atabilirsin. Geliştirmek istediğin teknolojiyi, sorun alanını veya dili tanımlamak için etikete göre arama yapabilirsin. Başkalarının yanıtlarını görmek, mühendislerin sorunları nasıl çözdükleri hakkında sana fikir verecektir. Akıllıca çözümleri işaretlemek problem çözme araç setini oluşturmana yardımcı olacaktır.
Kodlama için uygulama sitelerini kullanmalısın. CodeWars ve CodinGame gibi siteler yeteneklerini test etmek için binlerce sorun sunar.
İlham almana, bağlantılarını geliştirmene, öğrenmene yardımcı olacak ve sana rehberlik edecek bir topluluk bul. Meetup gibi siteler yazılım mühendisleri bulmak ve meslek hakkında daha fazla bilgi edinmek için harika yerler olabilir. Genel mühendislik buluşmaları bulmakta zorlanıyorsan, belirli dillere veya teknolojilere odaklanmaya çalışman gerekir. Sosyal medyaya da bunun için göz atabilirsin.
6. Yazılım oluştur.
Becerilerini geliştirmenin en iyi yolu onları kullanmaktır. Profesyonel projeler veya kişisel olsa da yazılım tasarlama ve kodlama yazılımı çok şey öğretecektir. Birçok şirket için uygulamalı kazanımlar, genel not ortalamasından veya teorik bilgiden daha önemlidir.
Oluşturduğun yazılımdan para kazanmayı planlamıyorsan internete koyabilirsin. Potansiyel şirketlerin, yarattığın projeleri görmelerine ve bunları güçlendiren kodların becerilerini değerlendirmelerine olanak sağlamalısın. Ayrıcabu, becerilerini geliştirmene yardımcı olacak geri bildirimleri de almanın harika bir yoludur.
7. Staj ara.
Birçok yazılım mühendisi öğrencisi, çalışmalarını tamamlarken stajyer olarak çalışmaktadır. Bu, potansiyel şirketlerle uygulamalı eğitim ve ağ kazanmanın mükemmel bir yolu olabilir. İş ilanı web siteleri ve iletişim ağından staj fırsatlarını aramalısın.
8. İş fırsatlarını bul.
Yazılım mühendisliği hızla büyüyen bir alandır. Bir programcı olarak başlayıp yazılım geliştirmeye ilerlemene rağmen hemen işe alınma şansın çok yüksektir. Mezun olmadan önce aramaya başla:
Üniversiteler genellikle mezunlarının iş bulmasına yardımcı olur. Profesörlerin, bölüm personeli ve kariyer hizmetleri ofisi ile iş fırsatları bulma konusunda konuşabilirsin.
Çoğu işe alım, iletişim ağı sayesinde gerçekleştiriliyor. Kişisel irtibatlarını kullan, bu alandaki kariyer toplantıları ve konferanslar aracılığıyla insanlarla tanış.
9. Kariyer hedeflerini göz önünde bulundur.
Yazılım endüstrisi daima değişiyor. Bilgini ve pratik becerilerini geliştirerek güncele ayak uydur. Kariyerinin yönünü şekillendirme konusunda birçok şansın olacak. İş fırsatlarını iyileştirmenin birkaç yolu:
Ağ oluşturma fırsatları için profesyonel bir kuruluşa katıl.
Alanda uzun vadeli planların varsa, yüksek lisans derecesini düşün. Çoğu pozisyon için bir zorunluluk olmasa da yüksek lisans derecesi bir endüstri lideri için, bir yönetim pozisyonunda veya gömülü yazılımda çalışma şansını büyük ölçüde artırır. Aynı zamanda kariyerinin başlarında sana önemli bir ücret artışı da sağlayabilir.
Sertifikalar bazı alt alanlarda ve bölgelerde yararlı olabilir. Ancak bu programlardan birine katılmadan önce uzmanlık alanındaki diğer mühendislerle konuş. Genellikle, geleneksel şirket ortamları sertifikaları tercih eder, ancak yeni başlayanlar ve ileri düzeyde ilerleyen şirketler bunları zaman kaybı olarak bulabilir. Fakat, her zaman istisnalar vardır. Bazı ülkeler de sertifikaları farklı algılıyor. Bu nedenle yazılım mühendisleriyle bağlantı kurmaya ve bölgendeki endüstrinin nasıl çalıştığını anlamaya çalış.