Şimdi arkanıza yaslanın ve Alice Harikalar Diyarına giden tavşan deliklerini dikkatle izleyin. Bu yazı hayatınızda neden bazı şeylerin ters gittiğini ve neden bu ters giden olayların bütün hayatınızı etkilediğini bir nebze anlamanıza yardımcı olacak.
Öncelikle hayatınızdaki illüzyonla başlamamız gerek. Hayat tamamen bir illüzyondur ve bu illüzyon sayesinde sistem işleyişi devamlılığını sağlamakta. Örnek vermek gerekirse toplumda var olan kurallar dizisi tamamen bu illüzyonun yansımalarıdır. Size hayatınız boyunca şunlar doğrudur ve bu doğrular kuralları oluşturur fikrini adapte ettiler. Siz hep bu doğrudur diye size dikte edilen kurallar yüzünden çizilen sınırlar içinde yaşamınızı sürdürdünüz. Kurallar dışına çıktığınızda hemen yanı başınızda yaptığınızın yanlış olduğunu söyleyen birileri var oldu. Kuralların dışına çıkarsanız başarısız olacağınızı söyleyip durdular, yani sizi doğrular evrenine hapsettiler. Aslında durum tam tersiydi, sihirli cümle şuydu… “Kaybetmek öğretir, başarmak kazandırır, başarmak için bir çok kez kaybetmelisiniz"
Doğru olan nedir? Size bir şeyin doğru olduğunu söyleyenler hangi şartlarda doğru olduğunu asla söylemediler. Doğrular her şartta doğrudur kuramını empoze ettiler, düşünün ya bu durum tam aksiyse? Örnekleyelim konuyu. Bir işiniz olduğunu düşünün ve bu işi kaybederseniz uzun bir süre iş bulamayacağınızı dolayısıyla şirketin kurallarına harfiyen uymanız gerektiğini size hep söyleyen birileri oldu, oysaki mevcut işinizi kaybetmeden belki de hayatınız boyunca hep yapmak istediğiniz işi asla yapamayacaksınız.
Konuya dair fazlaca örnek verebilirim, bunları tek tek hatırlatmak yerine doğrudan konuya bağlamak en mantıklı seçim olacak çünkü zaman en kıymetli varlığımız ve benim felsefem “İmkansız sadece zamandır” kavramıdır.
Böl, parçala, yönet dendiğinde ilk akla gelen şey büyük devletlerin küçük devletlere uyguladığı siyasi, ekonomik ve sosyal yaptırımlardır, oysa benim kavramımdaki böl, parçala ve yönet kuramı tamamen farklı bir algoritma üzerine kurulu hayat felsefesidir.
Bu felsefeyi kısaca özetlemek gerekirse; her ne olursa olsun hedefe giden yol ancak bu felsefeyle mümkündür. Dikkat edin, hedefe giden yol kavramının içindeki en önemli imge “hedef” ve “yol” dur. Hedef nedir? Hedef varılmak istenen yerdir, yol ise ona götüren araçlardır.
Felsefemin ana temasını bu iki yapı oluşturuyor. Bu ikisinden önemli olanı “hedef” tir. Hepimizin dünyaya geldikten hemen sonra hedefleri oldu, bu hedeflere ulaşabilmek için var gücümüzle çalıştık, kimimiz başarılı oldu kimimiz ise emeklemeye devam ediyor kimileri koşarken. Bu hedefe giderken çok farklı yollar denendi ama ana tema zaferdi yani hedefe ulaşmak. Başarılı olmanın tek yolu elle tutulan bir hedef belirlemekten geçer. 2. yapı “yol”dur yani yöntem. Farklı yol ve yöntemler kullanarak hedefe odaklanır ve durmadan çalışırız. Karşımıza milyonlarca engel çıkar, çoğu kişi ilk engelde vazgeçer, kimileri ise her engelde daha da güçlenerek yoluna devam eder.
Daha önceki bir yazımda başarının 21 altın kuralından söz etmiştim. Okuyanlar mutlaka hatırlayacak. Bu 21 kural aslında şu an anlatamaya çalıştığım felsefenin yollarıdır, 21 yol, bu yollardan herhangi biri sizi hedefe mutlaka ulaştıracak. Eğer tüm yolları aynı zamanda kullanırsanız hedefe ulamanız çok daha kısa zamanda gerçekleşecek.
Şimdi elinize bir kağıt bir de kalem alın. Bu kağıda kısa, orta ve uzun vadede koyduğunuz hedefleri yazın, bu hedefler haftada 1 kitap bitireceğim, bu hafta sonu kişisel gelişimim için 5 saatlik eğitim videosu izleyeceğim, bu ay sonunda 100 $ biriktireceğim gibi kısa vadeli hedefler olabileceği gibi, 0 km bir araba satın alacağım, kariyerimde bir üst sınıfa atlayacağım, bir web sitesi kuracağım gibi orta vadeli hedeflerin yanında, 10 trilyon öz sermayeli bir start up girişimi başlatacağım, malikane sahibi olacağım, bir tekne satın alıp dünya turuna çıkacağım gibi uzun vade hedefler de olabilir. Kural şu önce hedeflerinizi belirleyin ve bunlara odaklanın. Hedeflerinizi belirledikten sonra yapılacak ilk şey harekete geçmek, unutmayın harekete geçmeden hiçbir hedefe ulaşmanız mümkün değil.
Şimdi sıra geldi hedefe giden yolları belirlemeye. Unutmayın sevdiğiniz yollar sizi hedefe götüren en kısa yollardır. Bunun anlamı şudur, servet sevdiğiniz işi yapmaktan geçer. İşte böl, parçala ve yönet kuramı burada devreye girecek. Hedeflerinizi gerçekleştirmenin bir numaralı yöntemi sizi o hedefe götüren şeyleri aşama aşama kaydetmenizdir. Elinizde sihirli bir değnek yok, sihirli olan sizsiniz, ve siz aşama aşama hedeflerinize gidiyorsunuz.
100 $ ile nasıl bir girişim başlatabilirsiniz? İşte gelecek hayatınızda size güzel bir hayat sunacak ilk adım şu an atılmak üzere, hazır mısınız?
1-Hedefinizi belirleyin
2-Zamanı tayin edin
3-Araçlarınızı belirleyin
4-Hangi yolu seçeceğinize karar verin
5-Bu amaç ve hedef sizi mutlu edecek mi sorusunun yanıtını bulmaya çalışın.
1-Hedefinizi belirleyin: 11 trilyon öz sermaye ile başlatacağım bir girişim
2-Zamanı tayin edin: 5 yıl sonra bu girişimi başlatmayı istiyorum.
3-Bu süreçte araçlarım ne olacak: Hedefe giden yolda ihtiyacım olan şey, bilgi, ekipman, personel ve para
4-Hangi yolu seçeceğim: Hedefime yol alırken yanımda kimler olacak, ailem, sosyal çevrem veya ortaklarım
5-Bu beni mutlu edecek mi: Evet bu en önemli konudur aslında, ulaşacağımız hedef eğer bizi mutlu etmeyecekse her ne yaparsak yapalım başarı gelmeyecek.
İlk aşamada hedefimizi böldük, peki parçalara nasıl ayıracağız, her bir maddeyi kendi içinde ayrıştırarak üzerine çalışmamız gerekiyor. Örneğin:
1. Madde 11 trilyon öz sermayeli bir iş ne olabilir, yüzlerce işin arasından seni mutlu edecek işleri tespit edip buna göre yoğunlaşmamız gerekiyor.
2. Madde zamanı parçalamak, 5 yılı aylara günlere saatlere hatta dakikalara parçalayıp hangi zaman diliminde ne yapmamız gerektiğini belirlemeliyiz.
3. Madde araçlarımı parçalamak ve her birine ayrı ayrı yoğunlaşmaktan geçer. Bilgiye ulaşma, hangi ekipmanlar olmalı, bu ekipmanları kullanacak personele ulaşmak gibi.
4. Madde Başarıya koşarken kimden yardım ve destek alacağınız, bu aile bireyleri, arkadaşların veya melek yatırımcılar olabilir.
5. Madde Mutlu olmak nedir, bu iş beni mutlu eder mi, bunun cevabı çok önemli.
Kendi hikayemden yola çıkarak başarıya giden yolu sizlere anlatmaya çalışacağım. 2010 senesinde çok uluslu bir firmada orta düzey bir çalışanken çalıştığım firmanın bazı kurallarının beni mutsuz ettiğinin farkına vardım, o gün kendime bir hedef koydum, hedefim 11 trilyon tl öz sermaye ile kendi işimi başlatmaktı. Anlattığım bu 5 maddeyi uygulayarak böl parçala ve yönet kapsamında su an hedefime ulaşmış durumdayım.
100 $ sermaye ile işe koyuldum, hedefim 5 sene sonra 11 trilyon $ öz sermayeye ulaşmaktı. Bunu 80/20 kuralı ile gerçekleştirdim. Nasıl mı? Elimdeki öz sermayem 100 $'dı bunu 11 trilyon $ yapmam için gereken planlamayı yaptığımda şu sonuca ulaştım. Eğer elimdeki öz sermayemi her ay %20 değerlendirebilirsem 5 yılın sonunda elimde tamı tamına 11 trilyon $ para olacaktı. Böylece kısa uzun ve orta vadeli hedeflerimi belirleyip, işe koyuldum, yapmam gereken şey çok basitti, her ay paramı %20 değer kazandırmaktı. Peki ama nasıl?
80/20 kuralı derki sonuçların %80 nini sebeplerin %20 oluşturur. Bu şu demektir; kazancının %80nini yatırımlarının %20 sinden elde edersin. İlk önce piyasadaki işleri araştırarak yola koyuldum. Hangi işlerin hangi zaman aralığında gelir getirdiğini, hangi işlere ait yatırımların ne kadar kazandırdığını analiz ettim. Ulaştığım sonuçlara göre elimdeki 100 $'ı 20'ye bölüp her bir parçayı o işe yatırdım. Demek istediğim şu her bir 5 $'ı her ay %20 kazandıran bir işe yatırdım. Yani borsa hissesine. Şaşırtıcı bir şekilde ilk ay toplamda 21 $ kazanmıştım. 2. Ay 120 $'ı aynı şekilde yatırıma dönüştürdüğümde 24 $ kazanmıştım. 1 senenin sonunda elimde tamı tamına 1058 $ olmuştu. Bu para 5. senenin sonunda 11.967.379 $'a ulaştı. Yaptığım tek şey her ay sonunda bir dahaki ay yatırım olarak şeçeceğim 20 hisseyi belirlemekti. Çünkü borsada kazancın %80'ini bu 20 hisse kazandırıyordu.
Sizin seçiminiz mutlu olduğunuz işi yapmak olmalı. Emin olun bu sistem size kazandıracak. Yeter ki hedefinizi belirleyin ve hemen şimdi başlayın, gelecek ellerinizde.